Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Col·leccions

>> Col·lecció Patrimoni Industrial

col·lecció de patrimoni industrial

Una de les fonts més importants en quant a volum d’objectes així com per la rellevància dels objectes es va produir des de principis de la dècada de 1990. Aquests foren un anys on moltes de les filatures instal•lades a la conca del Ter van tancar les seves portes, així doncs es va iniciar una campanya aprofitant la desmantellament de moltes fàbriques. Sovint eren els mateixos treballadors o els propis propietaris els que es posaven en contacte amb l’ajuntament de Manlleu per tal d’informar que la fàbrica tancava i que alguns dels objectes podien resultar d’interès pel futur museu. Bona part del fons de ciència i tècnica es va aconseguir d’aquesta manera. Malgrat la majoria de fàbriques ja han tancat, encara avui algunes s’han posat en contacte amb el MIT per informar d’una imminent desaparició i ofereixen alguns dels objectes. En aquest sentit el museu sempre es mostra obert i disposat. 

L’any 2000 es va realitzar una campanya de donacions populars. La voluntat era doble, ja que es pretenia donar a conèixer el futur museu, i a la vegada endinsar-se en la història local i quotidiana de Manlleu. La campanya va tenir un èxit considerable i bona part dels objectes, sobretot els d’etnologia i història local provenen d’aquesta campanya. En certa manera podem dir que aquesta va suposar l’inici de la relació del museu amb els ciutadans. Des d’aquest moment han estat molts els manlleuencs que han aportat les seves donacions particulars al MIT. Actualment continua existint aquesta via d’ingrés tot i que cada vegada s’intenta fer una major selecció a l’hora de determinar quins objectes ingressen al MIT.

Una altra via d’ingrés és la recerca. Des de la seva obertura, ara fa cinc anys, el MIT dedica bona part dels seus esforços a la recerca. Els temes són molt diversos però gairebé sempre pertanyents als camps de les ciències naturals i socials. Habitualment, al llarg d’aquestes recerques s’entrevista a protagonistes, es recullen fotografies antigues o objectes que també incrementen el fons del museu.

Finalment, la col·lecció també s'ha anat complementant amb la compra de diferents objectes. Sobretot durant una etapa prèvia a l’obertura del museu, quan es van fer algunes compres per tal de completar determinats aspectes i/o elements rellevants. Així doncs es va adquirir, principalment, maquinària tèxtil que va servir per enriquir el discurs de l’exposició permanent “La fàbrica de riu”. Actualment aquest tipus d’ingrés es dóna molt esporàdicament i en casos que podríem titllar d’excepcionals. 
 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l´1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d´11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright © Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web