Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Arxiu de notícies

Exposició temporal “Una història a la intempèrie: les fàbriques de Gallifa”

[Exposició temporal “Una història a la intempèrie: les fàbriques de Gallifa”]

L’enderroc de bona part de les fàbriques de Gallifa ha suposat la pràctica desaparició d’un dels conjunts industrials més importants del Voltreganès. Amb aquesta exposició es vol recuperar la història centenària d’aquest espai ara abandonat, i que en bona part va marcar el ritme de la vida dels pobles del Voltreganès. 

L’any 2014, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) va donar una beca al Centre d’Estudis Voltreganès per la realització d’una recerca al voltant d’aquesta centenària fàbrica que estava en vies de desaparèixer. Tal i com s’intuïa, mentre es realitzava la recerca va arribar l’enderroc de bona part del conjunt industrial, fent més evident la necessitat de fer una bona recerca i deixar constància d’aquest important patrimoni industrial.

Una vegada finalitzada la recerca (realitzada per la historiadora Marina Cirera amb la col•laboració del Museu del Ter), es va decidir la realització de l’exposició “Una història a la intempèrie: les fàbriques de Gallifa” que ha comptat amb el suport dels ajuntaments de Les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà, així com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició arriba ara al Museu del Ter desprès de la seva inauguració a l’Ajuntament de les Masies de Voltregà el febrer de l’any 2016 on es va poder veure fins al 30 de maig i per on van passar més de 300 persones. La mostra presenta tres nivells de lectura: d’una banda hi ha 35 fotografies que recullen els més de 100 anys d’història de les fàbriques de Gallifa en imatges. Fotografies de les naus, de la maquinària, de treballadors i treballadores i altres instantànies de la quotidianitat d’aquestes fàbriques.

Un altre nivell d’informació ve donat pels textos. Aquests estan agrupats per temàtiques i tracten alguns dels aspectes més transcendents de les fàbriques de Gallifa. Bàsicament expliquen: La història i evolució de les fàbriques; el treball femení; la producció; l’energia; sanitat i perills; l’habitatge; la jornada laboral i els records i vivències.

Per últim, hi ha una sèrie d’objectes (pertanyents a la col•lecció del Museu del Ter) i que procedeixen de les fàbriques de Gallifa. Entre aquests objectes hi ha: una campana, caixes de filatura, extintors i un taulell de manyà entre d’altres.
En motiu de l’exposició també s’ha produït l’audiovisual “Gallifa al descobert”, en el que una quinzena de testimonis parlen dels seus records a les fàbriques de Gallifa.


L’exposició es podrà veure al Museu del Ter fins al 14 de maig de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h. 
 

11/04/2017
facebook   delicious   la tafanera   yahoo

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l´1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d´11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright © Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web