Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Publicacions del museu

Publicacions

El Museu del Ter disposa d'una col·lecció de monografies, La Turbina, editada en col·laboració amb Eumo Editorial, amb l'objectiu de difondre treballs de recerca de ciències naturals i ciències socials que aportin coneixements originals, posant l'accent especialment en els treballs de recerca i temàtiques desenvolupades pel Museu del Ter i la seva àrea ambiental, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis.

A continuació es mostren les publicacions de la col·lecció La Turbina i d'altres contes i documents divulgatius editats.
NOTA: Per a articles, consulteu el menú lateral.

[Llibre malars PETITA.]
A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s’alcen els edificis de l’antiga fàbrica i colònia de Malars. Aquest conjunt, actualment en desús, es testimoni silenciós d’una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner.
[Llibre tonis PETITA.]
El llibre, de Joan Arimany i Juventeny, neix de l’estudi: La Festa dels Tonis de Manlleu: entre la devoció i la gresca, fruit d’una beca atorgada a l’autor l’any 2010 de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que també col·labora en l'edició del treball.

[Llibre sant hipolit PETITA.]
En una coedició del Museu del Ter i l’Ajuntament de Sant Hipòlit amb Eumo Editorial, el llibre "Sant Hipòlit de Voltregà, l’empenta d’un poble", aplega el treball de diversos autors sobre la història i el moment actual del poble. Els autors del llibre, coordinats per Pere Casas, historiador i tècnic de patrimoni del Museu del Ter, han volgut posar l’èmfasi en el caràcter de la gent santhipolitenca més que no pas descriure l’urbanisme o l’economia del municipi, aspectes que també queden recollits en aquesta edició.

[Manual peixos indexat001 PETITA.]
En aquest manual, redactat per Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter (CERM), s’hi ha aglutinat informació entorn dels peixos obtinguda per diversos grups de recerca (de les universitats de Barcelona, Girona, i Lleida i el mateix CERM) els últims anys per encàrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua.
[Portada ribur PETITA]
Aquest manual planteja com, a començament del segle XXI, és necessari establir un urbanisme que tingui en compte els rius i les zones humides com un valor a preservar i restaurar. En territoris molt trasnformats, com és una part important de Catalunya, la restauració dels espais fluvials pot ser lúnica opció viable per mantenir un paisatge natural i amb una mínima connectivitat amb altres espais més ben conservats.
[Portada from sea to source 2 PETITA]
Aquest manual de migració dels peixos es planteja com una revisió a escala mundial, complerta i alhora molt atractiva, feta a partir d’un primer manual editat l’any 2006, centrat únicament en Europa, on des del CERM, Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis –Museu del Ter, també es va col·laborar. Aquest manual es pot adquirir imprès en paper però al mateix temps també està disponible lliurement a internet des del lloc web www.fromseatosource.com.
[Llibre masies PETITA]
El llibre, coordinat pel Museu Industrial del Ter, fa un recorregut per la història d’aquest municipi osonenc de singular diversitat territorial, marcat per la presència determinant del riu Ter.
[Portada cataleg PETITA]
Del 15 d’abril al 13 de juny de 2010 al Museu Industrial del Ter i del 18 de juny al 22 d’agost al Museu Comarcal de la Garrotxa es va poder veure l’exposició temporal J. Vayreda – F. Rierola, una Mirada al paisatge. Aquest projecte treballat conjuntament entre els dos museus va posar de manifest els punts de coincidència entre l’olotí Joaquim Vayreda (1843-1894) i el manlleuenc Francesc Rierola (1857-1908), dues figures importants de les seves respectives comarques, la Garrotxa i Osona. El primer és un dels pintors catalans més reconeguts iniciador de l’escola olotina de pintura. El segon, advocat i escriptor del que s’ha conegut recentment un valuós treball com a fotògraf.
[Espiadimonis PETITA]
Aquest manual pretén ser una eina de difusió del coneixement dels macroinvertebrats aquàtics i el seu paper com a indicadors biològics adreçat a un lector no necessariament especialitzat, fent servir un llenguatge i uns recursos gràfics rigorosos, però també amens.
[Devocio festa veinat PETITA.]
El llibre Devoció, festa i veïnat. Capelletes de carrer i capelletes de visita domiciliària a Manlleu de Joan Arimany, és el quart volum de la col·lecció la Turbina, editada conjuntament entre el Museu Industrial del Ter i Eumo Editorial.
[Quadern]
El quadern del Museu Industrial del Ter és el darrer de la col·lecció dels Quaderns de Didàctica i Difusió del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya en editar-se. Són 19 quaderns que tenen com a objectiu ser una font d'informació temàtica d'aspectes geogràfics, històrics, tècnics i socials del procés d'industrialització a Catalunya a cadascun dels museus del Sistema del mNACTEC.
[Cantar a la fabrica]
La creació de les societats corals a la conca del Ter mitjà no es va fer des del no-res. Abans dels coros -i a l'entorn dels coros- ja hi havia una societat que cantava, i que cantava "a veus": les dones a les fàbriques; els homes a les tavernes, a les caramelles i a les confraries religioses.
[Nouvinguts]
Al llarg de la història i fins avui, les grans ciutats han crescut eminentment amb l'arribada de nova població. Aquesta realitat que resulta inqüestionable quan ens referim a les grans metròpolis és de fet extrapolable a les agrupacions urbanes de menys dimensió.
[Rusi]
Alguns dels quadres més importants de l'obra pictòrica de Santiago Rusiñol es van poder veure al Museu Industrial del Ter del 10 i fins al 31 de maig del 2007 a l'exposició Santiago Rusiñol torna a Manlleu.
[Conte de l anguila]
Aquest conte pretén ser un element de sensibilització ambiental adreçat a petits i grans. Pren com a fil conductor el cicle de vida de l'anguila i dóna a conèixer a fons la vida aquàtica i les seves problemàtiques.
[Portada llibre manlleu large]
El llibre: Manlleu entorn, patrimoni i vida, pretén donar una nova visió del Manlleu actual, amb la voluntat de transmetre-la a les generacions futures i als nouvinguts.

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l´1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d´11 a 14h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l´1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright © Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web