Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Recerca en rius

>> Estudis de peixos

Estudis de peixos

Des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu del Ter es duen a terme projectes diversos de connectivitat ecològica, migració i poblament de peixos

 

Projecte LIFE MIGRATOEBRE

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis participa com a soci, assumint la direcció científica, en el projecte LIFE MIGRATOEBRE liderat per l'Insititut pel Desenvolupament de les Terres de l'Ebre, IDECE. Aquest projecte té com a objectiu prioritari la recuperació de peixos migradors autòctons com l'esturió europeu (Acipenser sturio), la saboga (Alosa fallax), l'anguila europea (Anguilla anguilla) i llamprea (Petromizon marinus) i la gestió al tram final del riu Ebre. Així s'aplicaran un conjunt de mesures pal·liatives per a contribuir a la millora de l'hidromorfologia del riu, potenciant la connectivitat ecològica del mateix per als peixos migradors. 

 

Publicacions

 

Per encàrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'any 2010 es va elaborar un manual, on també s'incorpora informació d'estudis de peixos fets per altres grups d'investigadors de les universitats de Barcelona, Lleida i Girona:

 

  

  

Els projectes de recerca diversos sobre els peixos, les seves migracions i la connectivitat, duta a terme pels investigadors del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, es recullen en diversos articles: 

 

Altres projectes de connectivitat ecològica dels peixos

Per tal d’avaluar la connectivitat ecològica dels peixos i l’efectivitat dels dispositius de passos de peixos es fan seguiments directes mitjançant metodologies de captura – recaptura, marcatges i la instal•lació de paranys per a peixos a dispositius de pas de peixos.

Aquests estudis es porten a terme mitjançant captura científica de peixos amb aparells de pesca elèctrica o bé amb paranys tipus gànguils o bertols. Podeu veure la metodologia emprada al reportatge següent:

  • Avaluació dels dispositius de pas per a peixos dels rius de Catalunya, per a l'Agència Catalana de l'Aigua (en conveni els anys 2006-2009): marcatge-recaptura al Segre a la Seu d’Urgell, Martinet i Puigcerdà, a la Tordera a Fogars de la Selva, i la Llèmena a Sant Gregori de Llèmena, [consultar el document].
  • Avaluació del dispositiu de pas per a peixos de la resclosa de la Teula (riu Ter a Manlleu), en el marc del projecte Ús sostenible d'una explotació hidroeléctrica en relació als cabals ambientals i la connectivitat fluvial -resclosa de la Teula, riu Ter a Manlleu- amb el suport d'Unnim Obra Social (anys 2011-2012).

Cliqueu per veure el reportatge "Escales de peixos" (El Medi Ambient, TV3)

 

 

Estudis de poblament de peixos

Els estudis de poblament de peixos permeten conèixer l'estat de les poblacions de les espècies de peixos més significatives dels diversos trams, algunes d'elles d'especial interès als rius mediterranis com el barb de muntanya (Barbus meridionalis) -inclòs a l'Annex II de la Directiva Hàbitats- o l'anguila (Anguilla anguilla) -inclosa en un reglament específic per a la recuperació de les seves poblacions Reg. 1100/2007: EC, 2007-. A més a més, el poblament de peixos pot ser un element més cara a determinar la qualitat ecològica d'un tram de riu.

  • Estudi del poblament de peixos del riu Ter en el marc del projecte RICOVER, els anys 2009 i 2010.
  • Estudis de poblament de peixos als torrents i rieres de la Costa Brava, en el marc dels projectes d'avaluació de l'estat ecològic, per encàrrec del Consorci de la Costa Brava:
  • Estudi del poblament de peixos i cranc de riu al Pantà de Garet (Lluçà, conca del Llobregat) abans i després de les actuacions de restauració d'aquest espai, des de 2008 fins a 2010.
  • Estudi del poblament de peixos al sector de la Vall fosca (TM de la Torre de Cabdella, el Pallars Jussà), zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici,2005 i 2006 [Consultar les dades], [Consultar el resum].
  • Participació al seguiment del poblament de peixos de la Noguera Pallaresa a Tremp, l'any 2006.
  • Estudi dels peixos del riu Ter a Osona, l'any 2004, [Consultar el panell de resum]

Cliqueu per veure el reportatge "La mobilitat dels peixos de riu" (El Medi Ambient, TV3) 

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web