Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

CERM

>> Recerca en rius

RECERCA EN RIUS MEDITERRANIS

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis disposa d’expertesa en limnologia i biologia de flora i fauna aquàtiques, especialment en l’avaluació d’estat ecològic de rius i estanys -fonamentat en l’estimació de cabals, anàlisis fisicoquímiques, l’estudi de la vegetació de ribera, els macroinvertebrats aquàtics, els peixos, etc.-, la cartografia d’hàbitats aquàtics i l’avaluació de la connectivitat ecològica per als peixos.

 

Projectes d'avaluació d’estat ecològic

El CERM fa anualment l'avaluació d’estat ecològic de diversos cursos fluvials de Catalunya per a diferents administracions i/o entitats. Aquests seguiments inclouen mesures de cabal, temperatura, oxigen dissolt, pH i conductivitat així com l’avaluació de la qualitat de l’aigua a partir dels macroinvertebrats aquàtics i les diatomees com a bioindicadors fluvials, la caracterització del bosc de ribera i de l’hàbitat fluvial mitjançant índex específics com l’índex de Qualitat del Bosc de Ribera (QBR) o l’índex d’Hàbitat Fluvial (IHF).

Podeu consultar-ne les dades aquí.

 

El CERM fa, també, avaluació d'estat ecològic de diversos rius i rieres per a empreses i particulars, per controlar la qualitat de l'aigua als abocaments


 

Estudis de poblament de peixos

Des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis es porten a terme projectes de connectivitat ecològica per als peixos, avaluació de dispositius de passos per a peixos i estudis de poblament de peixos. Per tal de dur-los terme es fan seguiments directes mitjançant metodologies de captura – recaptura, marcatges i la col•locació de paranys per a peixos.

Podeu consultar els projectes en els quals s'ha treballat aquí.

Cliqueu per veure el reportatge "La mobilitat dels peixos de riu" (El Medi Ambient, TV3) 

Cliqueu per veure el reportatge "Escales de peixos" (El Medi Ambient, TV3)


 

Projectes de biodiversitat i restauració fluvial

 

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis porta a terme projectes d'avaluació de la biodiversitat associats a la restauració del bosc de ribera. Aquests projectes estan associats als projectes de custòdia i restauració fluvial i es duen a terme d'acord amb els propietaris i gestors dels espais.

Entre aquests en destaca

  • El projecte “RICOVER”, projecte europeu SUDOE Interreg IVB (2009-2011). Va estar coordinat per l'Instituto Superior de Agronomia i hi va participar Águas do Algarve, SA, l'Adiministrao da Regiao Hidrográfica do Algarve, IP, la Junta de Extremadura, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis. L'objectiu d'aquest projecte era avaluar l’estat de la biodiversitat dels ecosistemes fluvials i correlacionar-ho amb la qualitat del bosc de ribera.
  • Estudi de l'evolució de la vegetació i l'hàbitat de l'illa de Gallifa després de l'extracció d'una pollancreda (2010-2011), a partir d'un ajut ACOM de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

 

Altres projectes

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis participa també en d’altres projectes de recerca relacionats amb els rius i hàbitats aquàtics, i amb la fauna aquàtica.

  • Projecte europeu Interreg IIC “Community Rivers” (2004-2007). L'objectiu del projecte era afavorir l'apropament de la ciutadania als rius i establir sistemes de cooperació entre les entitats per millorar-ne l'estat ecològic. Dins del projecte, el CERM s'ha encarregat de coordinar l'apartat d'educació ambiental i ha participat en la recerca per a la millora de la migració dels peixos.
  • Coordinació del cens d’ocells aquàtics hivernants a la conca mitjana-alta i alta del Ter, des del Ripollès, passant per Osona, fins a l’embassament del Pasteral (la Selva), una iniciativa de voluntariat, en col•laboració amb el Grup de Naturalistes d'Osona, el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i el GEDENA-Ripollès.

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l┤1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web