Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Arxiu de notÝcies

L'exposiciˇ "La fotografia de Cintet RifÓ Anglada. Una mirada etnogrÓfica (1900-1930)" arriba al Museu de la Torneria de Torellˇ

[L'exposiciˇ

La mostra organitzada pel Museu del Ter presenta una exposició sobre el fons fotogràfic de Cintet Rifà Anglada (Manlleu 1879 - Barcelona 1938). Es tracta d’un fons de gairebé 3.000 fotografies, plaques de vidre, principalment estereoscòpiques, preses entre l’any 1900 i l’any 1930 aproximadament, de les quals 130 es podran veure a l’exposició.

Jacint Rifà Anglada, conegut i recordat en l’entorn familiar com a Cintet, va néixer a Manlleu l’any 1879 en una família d’industrials del tèxtil. Els Rifà eren una família amb activitat industrial ja documentada a Manlleu l’any 1838 i que es va expandir durant tot el segle XIX. Durant el segle XX van comptar amb fàbriques a Manlleu, Malars, Ripoll, Torelló o l’Hospitalet de Llobregat. En Cintet, tot i treballar sempre en l’empresa familiar, no va exercir mai el paper de lideratge que sí que van assumir alguns dels seus germans. Solter, amb temps i diners, la seva sensibilitat el va portar cap a altres activitats: els llibres, la pintura, els viatges i especialment la fotografia. Cintet Rifà va morir l’any 1938, en plena guerra civil, i va deixar el llegat de les seves fotografies.

En aquesta exposició es destaca el que considerem la característica més valuosa de la fotografia de Cintet Rifà, que hem denominat la mirada etnogràfica. Una mirada que Rifà projecta a la comarca d’Osona, i especialment a la vall del Ges, als peus del santuari de Bellmunt, on Cintet Rifà va recollir les formes de vida i treball en un entorn rural, al voltant de la casa familiar del Serrat de Nespla, a Sant Pere de Torelló, adquirida pels Rifà l’any 1897. En aquesta mateixa casa la família ha conservat fins fa pocs anys aquest valuós fons fotogràfic dipositat ara a la Biblioteca de Catalunya, a l’abast ja d’investigadors i documentalistes.

Les fotografiés de Cintet Rifà són un valuós document etnohistòric que ens descriu amb molt dinamisme les feines i la vida quotidiana en un entorn rural. Els treballs del cicle agrícola, el pastors, el treball de les dones a pagès, les feines relacionades amb l’explotació del bosc i molts altres són temes que es recullen en aquesta exposició.

També s’exposa un conjunt de fotografies que ens ajuden a documentar llocs vinculats a la vida d’en Cintet Rifà: Manlleu, Barcelona, Sant Pere de Torelló o altres indrets que visitava puntualment.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració de la DG de Cultura Popular, Associacionisme i Acció culturals en el marc dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i de la Biblioteca de Catalunya. Ha comptat també en la redacció dels textos amb la col•laboració d’especialistes com Jordi Abella (Ecomuseu del les Valls d’Àneu), Jaume Ayats (Museu de la Música), Ricard Marco Biblioteca de Catalunya), Fina Rifà, Jacint Torrents (Universitat de Vic) i Gerard Verdaguer (Museu de la Torneria)

Després de veure-la al Museu del Ter, del 21 de juliol al 30 de setembre i al Cercle Artístic de Sant Lluc a Barcelona del 12 al 30 de desembre de 2016 ara arriba al Museu de la Torneria de Torelló on hi serà del 3 de març fins al 9 d'abril d'enguany. La inauguració es farà el divendres 3 de març a 2/4 de 8 de la tarda al Museu de la Torneria de Torelló (c. de la Pau, 12-14)

La mostra es podrà veure del 3 de març fins al 9 d'abril al Museu de la Torneria. De dimarts a divendres de 10 a 13h i de 17 a 20h. Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14h.

24/02/2017
facebook   delicious   la tafanera   yahoo

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web