Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Arxiu de notícies

Les libèl·lules i altres invertebrats aquàtics. Descobreix els sistemes naturals 2017

[Les libèl·lules i altres invertebrats aquàtics. Descobreix els sistemes naturals 2017]

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis – UVic - UCC, el Museu del Ter – Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d'Osona - ICHN, organitzen, per quart any consecutiu, un conjunt d'activitats i sortides naturalistes gratuïtes i obertes a tothom. El programa també compta amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, el Grup Orquidològic de Catalunya, l’Espai Natural Guilleries-Savassona, el Parc del Castell de Montesquiu i l’Ajuntament de Vic.

El programa busca unir esforços entre totes aquestes entitats i elaborar una oferta conjunta d’activitats de caire naturalista i així augmentar-ne la difusió i el públic assistent. Les sortides de les edicions anteriors han tingut molt d’èxit, amb una mitjana de 20 participants per sortida.

El programa d’aquest any inclou 13 sortides centrades en diferents grups de flora i fauna: els peixos, els ocells, les rates pinyades i les orquídies, entre d’altres. Una de les novetats d’aquesta edició és la visita a la col·lecció de ciències naturals del Museu del Ter, en el marc del Dia Internacional dels Museus, col·lecció que procedeix de l’activitat de recerca del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic – UCC, centrada en els macroinvertebrats aquàtics i els peixos, i també de les cessions de diverses col·leccions, com la de l’antic Gabinet de ciències naturals del Seminari de Vic, amb peces que daten de mitjan segle XIX i que la fan una de les col·leccions de ciències naturals més antigues de Catalunya.

Enguany també destaca la nova edició de la jornada “Bioblitz Osona”, un esdeveniment de descoberta de la biodiversitat d’un espai natural (en aquest cas, la finca de la Font de Lluçà) on, durant 24 hores, especialistes de flora i fauna identifiquen tots els organismes possibles amb l’ajut de voluntaris.

La setena de les activitats de la programació per descobrir els sistemes naturals ens portarà a conèixer les libèl·lules i altres invertebrats aquàtics. Les acolorides libèl·lules o odonats són dels pocs grups d’invertebrats aquàtics coneguts per al públic en general. Tots els invertebrats aquàtics, per contra, es fan servir com a bioindicadors: permeten determinar l’estat dels rius i aiguamolls.
Aquesta sortida pretén, d’una banda, identificar els estadis vitals (larves i adults) d’alguns grups (sobretot les libèl·lules), conèixer el seu cicle biològic, els ambients on viuen, com s’alimenten, quines famílies o espècies hi ha a Osona i el seu valor com a indicadors biològics de l’estat dels rius de Vic.
* Es recomana portar botes d’aigua.

Totes les activitats són gratuïtes, aquí podeu consultar tot el programa

Activitat: sortida sobre les libèl·lules i altres invertebrats aquàtics
Dia: Diumenge, 25 de juny
Hora: 10 hores
Punt de trobada: Museu del Ter. (Passeig del Ter, 2. Manlleu).
Àrea de mostreig: Espai natural de les Illes i Meandres de les Gambires i Gallifa, riu Ter a les Masies de Voltregà
Gratuïta: cal inscripció prèvia a: cerm@museudelter.cat info@gno.cat o bé al telèfon 938515176

ATENCIÓ: L’activitat “Els diumenges a la Vora del Ter” d’aquesta setmana: investiguem l’estat de salut del riu queda anul·lada ja que coincideix amb aquesta sortida del programa “Descobreix els sistemes naturals”, de la mateixa temàtica.

21/06/2017
facebook   delicious   la tafanera   yahoo

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l´1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d´11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright © Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web