Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Publicacions del museu

sant hip˛lit de voltregÓ l'empenta d'un poble (2014)

[sant hip˛lit de voltregÓ l'empenta d'un poble (2014)]

En una coedició del Museu del Ter i l’Ajuntament de Sant Hipòlit amb Eumo Editorial, el llibre "Sant Hipòlit de Voltregà, l’empenta d’un poble",  aplega el treball de diversos autors sobre la història i el moment actual del poble. Els autors del llibre, coordinats per Pere Casas, historiador i tècnic de patrimoni del Museu del Ter, han volgut posar l’èmfasi en el caràcter de la gent santhipolitenca més que no pas descriure l’urbanisme o l’economia del municipi, aspectes que també queden recollits en aquesta edició.

El volum s’estructura en quatre grans capítols: el primer, “Sant Hipòlit de Voltregà en dos passos”, a càrrec de Joan Serrallonga, catedràtic d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona, repassa l’evolució històrica del municipi i en ressalta alguns trets singulars, posant especial atenció en els ciutadans, amb gran pes dels treballadors, autèntics protagonistes que han marcat la dinàmica del poble. El segon capítol, titulat “Una urbanitat discreta”, és obra de Carles Crosas, arquitecte i professor d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya, que descriu els elements urbanístics més rellevants i de major transcendència en la configuració urbana del municipi. Pere Casas explica a “L’univers patrimonial de Sant Hipòlit” els aspectes, ja siguin materials i immaterials, que han contribuït a teixir el caràcter de la població. Abordant qüestions tan diferents com les llindes, les fonts, els edificis, però també les festes, tradicions i, és clar, l’hoquei sobre patins. El llibre acaba amb “El poble un dia”, un capítol de to periodístic, que signa Laura Serra, responsable de cultura del diari Ara, i que centra la mirada en el Sant Hipòlit més actual.
La profusió de fotografies és el contrapunt als textos dels quatre autors. Més de setanta fotos a color, realitzades pel fotògraf voltreganès Javi Funes, complementen la mirada actual al municipi. I el Centre d’Estudis Voltreganès ha proporcionat imatges d’arxiu que enriqueixen el relat històric.
El disseny de la coberta és de Jordi Lafon, que ha fet un exercici de revisió entre el passat i el present i l’ha plasmat en uns dibuixos a llapis, entrelligats, fets a partir de fotografies realitzades per gent vinculada a Sant Hipòlit.

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l┤1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web