fbpx

“ELOIS I CLARETS: ELS SANTS PATRONS, INSTRUMENTS DEL FRANQUISME A MANLLEU”

Inici  /  Exposicions temporals  /  Passades  /  Passades - 2018  /  “ELOIS I CLARETS: ELS SANTS PATRONS, INSTRUMENTS DEL FRANQUISME A MANLLEU”

“ELOIS I CLARETS: ELS SANTS PATRONS, INSTRUMENTS DEL FRANQUISME A MANLLEU”

En els anys més foscos del franquisme, a Manlleu van destacar les festes patronals dels diferents sectors laborals. Aquests, adscrits a l’anomenat Sindicat Vertical, celebraven la diada del sant patró amb activitats religioses i lúdiques amb gran incidència en el conjunt de la població. Les treballadores i els treballadors dels sectors metal·lúrgic i tèxtil eren els dos col·lectius més nombrosos. Per la seva devoció a sant Eloi i a sant Antoni Maria Claret, eren popularment coneguts com a Elois i Clarets. Cada any, a partir de 1944, els Clarets, el 23 d’octubre, i els Elois, l’1 de desembre, deixaven la feina a la fàbrica i gaudien d’actes culturals i esportius de notable interès.

Sota aquesta aparent normalitat, s’amagava la instrumentalització del món del treball per part del règim dictatorial, amb la connivència de l’Església catòlica. La voluntat era substituir el sindicalisme de classe reivindicatiu o revolucionari per un sindicalisme de model feixista i d’estructura vertical en la qual va jugar un paper singular la figura dels sants patrons.

L’exposició és la museïtzació de l’estudi “Elois i Clarets: la recuperació dels sants patrons del gremi durant el franquisme a Manlleu” de l’investigador manlleuenc Joan Arimany i Juventeny, que va rebre el 14è Premi Ajuntament de Manlleu al millor projecte de recerca 2016.

La mostra es pot veure fins al 30 de setembre. En horari d’estiu fins al 15 de setembre de dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h, del 16 al 30 de setembre de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h . L’entrada és gratuïta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Calendari:

Del 28 de juny al 30 de setembre de 2018

Horari:

Horari d'estiu fins al 15 de setembre: de dimarts a divendres d'11 a 14h i de 17 a 20h, dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Horari d'hivern del 16 de setembre fins al 30 de setembre: de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h

Preu :

Entrada gratuïta

SITUACIÓ