“Sardanes a Manlleu. Una història de cultura i lleure”

Inici  /  Passades  /  Passades - 2019  /  “Sardanes a Manlleu. Una història de cultura i lleure”

“SARDANES A MANLLEU. UNA HISTÒRIA DE CULTURA I LLEURE”

CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ “SARDANES A MANLLEU. UNA HISTÒRIA DE CULTURA I LLEURE”

Enguany es compleixen noranta anys de la fundació, l’any 1929, de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca. Des de finals del segle XIX a Manlleu les sardanes gaudien del favor popular, com ho demostra la intensa activitat sardanista documentada a la ciutat en les dècades anteriors a la fundació de l’Agrupació. Però no sempre s’havien ballat sardanes a Manlleu. Les modernes sardanes llargues van néixer a l’Empordà en la primera meitat del segle XIX, i des de finals del segle es van estendre impulsades
pel catalanisme cultural i polític.

Durant el segle XX la sardana ha estat un espai central de socialització i lleure populars, present en totes les festes. I ha estat, sovint, una escletxa de reivindicació de la cultura catalana, especialment en aquells moments en els quals aquesta va haver de resistir la repressió dels règims dictatorials del segle XX a Espanya. A més de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, vint colles, des de les Flors Camperoles, fins a les actuals colles Encís i 1714, han fet viure les sardanes a la ciutat i han portat el nom de Manlleu per tot Catalunya. Manlleu ha produït també músics, autors de nombroses sardanes, i almenys set cobles o orquestres manlleuenques han interpretat habitualment sardanes.
L’exposició, amb motiu de la celebració de l’aniversari de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, proposa un viatge pels més de cent anys d’història de la sardana a Manlleu. Està composta per més de 300 imatges provinents de diferents fons fotogràfics: l’arxiu Valls, el de l’Abans, d’en Jaume Salarich, Carles Molist i sobretot d’imatges provinents del taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria de la sardana a Manlleu”. El taller es va fer des del febrer fins al maig i es van digitalitzar un gran nombre d’imatges, moltes de les quals es poden veure. La mostra també s’acompanya de material audiovisual i de sardanes de compositors manlleuencs.
L’exposició es podrà veure del 28 de juny fins al 15 de setembre, de dimarts a divendres d’11 a 14h i de 17 a 20h, els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

L’entrada és gratuïta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Calendari:

Del 28 de juny al 15 de setembre de 2019

Horari:

De dimarts a diumenge d'11 a 14h i de 17 a 20h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

Preu :

Entrada gratuïta

SITUACIÓ