Noticies

Inici  /  Noticies   /  “Sessió Contínua”. Torna el teatre de museu al Museu del Ter amb CorCia Teatre

“Sessió Contínua”. Torna el teatre de museu al Museu del Ter amb CorCia Teatre

El Museu del Ter i la companyia Corcia Teatre estrenen el divendres 5 de juliol a les 21h un nou espectacle per a les nits d’aquest estiu, Sessió contínua. La recuperació de l’equipament i la maquinària de l’antic cinema d’en Pau, ubicat a l’antic edifici de la Cooperativa de Manlleu, incautada per l’Ajuntament durant el franquisme, ha estat el detonant d’un espectacle que repassarà s’ambientarà en la història del cinema i en la seva repercussió en la vida quotidiana durant el segle XX.
A Manlleu a començaments del segle XX ja tenim les primeres notícies, encara que indirectes, de les primeres projeccions públiques per companyies ambulants sota les voltes de la plaça Fra Bernadí. Aquelles pel·lícules mudes i rudimentàries segons la nostra perspectiva actual devien sorprendre els manlleuencs del moment. El primer cinema estable fou el cinema Viñas, l’any 1911, propietat de José Viñas, del qual en desconeixem la ubicació. L’any 1916, ja trobem a Manlleu dos cinemes amb rodatge: el cinema Collell, al Passeig de Sant Joan, a l’edifici del “Coro”, i el Cinema Garcia al carrer Horta d’en Font cantonada amb el carrer del Pont. El Nadal de 1919 s’inaugura l’Edison, a la Plaça Fra Bernadí, que conviurà durant dècades amb el Cinema Garcia. L’Edison va estrenar l’any 1929 el cinema sonor a Manlleu.
La força propagandística del cinema va ser utilitzada pel règim franquista. A Manlleu desprès de la guerra, aquest era un dels pocs entreteniments possibles per la població. I abans de veure cinema es projectava el noticiari documental franquista “NO-DO”. En aquest període es feia cinema a Manlleu en 6 sales diferents. Destaca al final d’aquesta etapa el gran cinema manlleuenc de finals del segle XX, el Sidney, un projecte de 1956 inaugurat l’any 1970, amb capacitat per a 1200 espectadors. El tancament del Sidney, l’any 1996-97, marca el final dels circuits de cinema comercial a Manlleu. A pesar d’això algunes experiències, com la del cinema Casals Gràcia, han mantingut viva la flama del cinema a Manlleu.
La història de Sessió contínua es desenvolupa principalment en dos espais. Per una banda en un dels antics cinemes de Manlleu, al que voluntàriament no hem posat nom, i que podria ser una de les multiples sales del Manlleu de la segona meitat del segle XX. El segon espai és la casa de l’antic maquinista d’aquest cinema, que rememora una vida marcada per la seva relació amb el setè art.
Sessió contínua és un espectacle dissenyat novament per la companyia Corcia Teatre, escrit i dirigit per Anna Presegué i Joan Roura, i interpretat per Jordi Arqués, Marcel Cobos, Laia Monforte, Cesc Pérez i Joan Roura. Ja és la vuitena producció per les nits d’estiu al Museu del Ter després de Torn de nit. Crònica negra, Ànimes de batan, El meu barri, l’Aiguat, Bates blaves, 1977 i Cafè, coope i puro.
Sessió contínua s’estrenarà el divendres 5 de juliol i es podrà veure al museu fins al 10 d’agost, cada divendres i dissabte a les 21h. El preu de les entrades és de 16€. La compra d’entrades anticipada es pot fer a través del telèfon al 93 851 51 76, per correu electrònic a [email protected] o directament a la recepció del Museu del Ter.
Estrena: 5 de juliol de 2019
Hora: 21h
Funcions: cada divendres i dissabte, del 5 de juliol fins al 10 d’agost
Preu: 16€
Venda d’entrades: al 93 851 51 76 a través del correu: [email protected] o directament a la recepció del Museu del Ter

Sinopsi

Va haver-hi un temps on el cinema formava part de les nostres vides. Vam ser protagonistes a l’altre cantó de la pantalla d’una sessió contínua que semblava que no tenia fi. Els nous temps han portat canvis i aquelles sales de cinema, aquelles tardes de diumenge, aquell primer petó, aquelles descobertes, aquella olor… ja només són records.
Ens endinsàvem en un món nou, en un món paral·lel i vivíem una vida diferent, on també podíem viure la dels altres. El nostre protagonista s’endinsa en aquest univers, l’univers del cinema i l’univers dels records on tot es transforma, on es creix i es reviuen històries. Perquè la vida pot ser un somni, un record i pot ser també una pel·lícula.
Fixa artística
Dramatúrgia i direcció: Anna Presegué i Joan Roura
Repartiment: Jordi Arqués, Marcel Cobos, Laia Monforte, Cesc Pérez i Joan Roura
Escenografia: Clàudia Serra
Fusteria: Francesc Codony
Tècnic de llums i so: Joan Serra
Enregistraments i vídeos: Xef Vila
Fotografia: Xevi Vilaregut
Assessorament històric i documentació: Gerard Vallejo i Museu del Ter
Restauració: Vicus S.C.P. i alumnes del projecte #RestauraTer en el marc del projecte #MAGNET entre l’Institut del Ter i el Museu del Ter.
Agraïments: Jaume Arqués, Maria Arqués, M. Teresa Ballús, Àngel Danés,  Mireia Farrerons, Núria Font, Fundació Antiga Caixa Manlleu, Laura Herranz, Margarita Herrero,  Marta Massana, Fèlix Matas, Toni Matas, Vicenç Puig, Júlia Roura i Josep Sansalvador.

PUBLICA UN COMENTARI