Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Arxiu de notÝcies

Dia Internacional del peix viatger

[Dia Internacional del peix viatger ]

El proper dimarts 20 de maig a les 7 de la tarda, l'edifici de la Pedrera a Barcelona, seu de la Fundació Catalunya, acollirà l'acte de presentació del Dia Internacional del Peix Viatger.

El Dia Internacional del peix viatger/World Fish Migration Day ofereix una sèrie d’activitats, arreu de Catalunya, perquè els participants aprenguin i s’impliquin en la conservació dels rius i els sistemes aquàtics en general, les espècies amenaçades de peixos que hi viuen i les possibles solucions perquè puguin fer les seves migracions des del mar fins a les capçaleres i a l’inrevés.

La Fundació Catalunya – La Pedrera (Barcelona) i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter (Manlleu, Osona) s’uneixen en aquesta iniciativa per impulsar i coordinar una sèrie de propostes educatives i lúdiques al conjunt de Catalunya. Els actes s’emmarquen en una convocatòria internacional, el World Fish Migration Day 2014 (www.worldfishmigrationday.com).

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter organitza una sortida naturalista fins a la rampa de peixos de la resclosa de la Teula, al riu Ter a Manlleu (Osona). Els participants podran veure l’efectivitat d’aquest dispositiu a partir dels peixos capturats en un parany situat a la sortida de la rampa. Es determinaran, mesuraran i pesaran els peixos capturats i s’explicarà la importància de les seves migracions.

També podeu consultar el vídeo fet per al Dia Internacional del peix viatger
 

ACTES PREVISTOS:


ACTE DE PRESENTACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DEL PEIX VIATGER
DIMARTS 20 DE MAIG
Tarda: 19:00

La Pedrera (Casa Milà). Provença, 261 -265. Barcelona
PROGRAMA:
19:00 Benvinguda a càrrec de Marta Lacambra, Directora General de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

19:15 Presentació del “Dia internacional del peix viatger”, a càrrec de Miquel Rafa, Director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

19:30 Passi del vídeo promocional del “Dia del peix viatger”

19:35 Presentació del llibre “Els peixos dels rius i les zones humides de Catalunya. Qualitat biològica i qualitat fluvial”, produït per l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter.

Presentació: Diego Moxó, gerent de l'Agència Catalana de l’Aigua
Explicació del contingut del llibre: Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter.

20:00 Cloenda a càrrec de Josep Enric Llebot, Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

PROGRAMA D’ACTIVITATS DEL DIA INTERNACIONAL DEL PEIX VIATGER ARREU DE CATALUNYA:
DIVENDRES 23 DE MAIG
Tarda: de 16:00 a 17:00

Reserva Natural de Sebes, a Flix (la Ribera d’Ebre).
Acte d’alliberament d’unes 4.500 angules (uns 90 kg.) aigua amunt dels primers obstacles importants a la conca de l’Ebre.
És una de les mesures que dóna compliment al Pla de gestió de l’anguila a Catalunya, d’acord amb el Reglament (CE) 1100/2007, pel qual s'estableixen mesures per a la recuperació de la població d'anguila europea.

Organització: Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Generalitat de Catalunya, i Grup de Natura Freixe.

DISSABTE 24 DE MAIG
Matí: de 10:00 a 13:00

Museu Blau – Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Realització d’un taller sobre peixos al hall del Museu Blau – Museu de Ciències Naturals de Barcelona. A continuació, realització d’un taller de pesca científica a la riba dreta del riu Besòs a Barcelona. Hi participaran educadors del Museu Blau i investigadors del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter. Finalment, a la mateixa riba dreta del Besòs, demostració de pesca amb mosca sense mort, per part de l’associació AEMS-Rius amb vida.
 

Museu del Ter – Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis.
Sortida naturalista des del museu fins a la rampa per a peixos de la resclosa de la Teula del riu Ter a Manlleu (Osona). Els participants podran veure l’efectivitat d’aquest dispositiu a partir dels peixos capturats en un parany situat a la sortida de la rampa. Es determinaran, mesuraran i pesaran els peixos capturats i s’explicarà la importància de les seves migracions. Hi participaran investigadors del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter.
 

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (DAAM) i Associació La Sorellona
Activitats de divulgació per a tots els públics i realització d’una visita d’avaluació del nou dispositiu de pas per a peixos a la llacuna de la Massona (Castelló d’Empúries, el Baix Empordà). Hi participaran tècnics del Parc Natural i especialistes de l’associació La Sorellona.

Reserva natural de Sebes i meandre de Flix.
Activitats de divulgació per a tots els públics i realització d’una pesca científica al meandre del riu Ebre a Flix (la Ribera d’Ebre). Hi participaran especialistes del Grup de Natura Freixe.

MonNatura Delta de l’Ebre.
Realització d’activitats familiars, de descoberta de l’entorn, i sobre la situació dels peixos al Delta. També s’explicaran algunes de les tradicions més arrelades al Delta: les arts de pesca, els desplaçaments en pontona, ... Es faran degustacions de plats típics, una fira de productes tradicionals i folklore popular, que permetran passar un dia complet en família. Hi participaran educadors de MonNatura Delta de l’Ebre i tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Totes les activitats estan organitzades per la Fundació Catalunya – La Pedrera i Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter  amb la col·laboració de: Agència Catalana de l’Aigua, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la Xarxa de Custòdia del Territori, Societat Ibèrica d’Ictiologia, Centre Ibèric de Restauració Fluvial, Associació Ibèrica de Limnologia i AEMS-Rius amb vida.

 

15/05/2014
facebook   delicious   la tafanera   yahoo

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web