Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Exposicions permanents

>> La fÓbrica de riu

La fàbrica de riu


 

Imatge de la exposició

La fàbrica de riu forma part del paisatge de les nostres conques fluvials i ha esdevingut un dels elements característics de la industrialització a Catalunya. L'exposició s'estructura a la planta baixa de l'edifici, i inclou l'espectacular turbina Fontaine, que està restaurada i permet posar en marxa les màquines de la filatura amb la força de l'aigua i els embarrats. Aquest conjunt és un magnífic exponent d'arqueologia industrial que ens endinsa al cor de la fàbrica.

Hi ha els dos espais energètics que disposava Can Sanglas per aprofitar l'energia hidràulica: l'alternador automatitzat mogut per una turbina Francis —que genera electricitat— i la restaurada turbina Fontaine, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter per l'empresa Planas.

El recorregut per la planta baixa comprèn diversos àmbits que es van lligant històricament a través del procés de mecanització de la filatura del cotó. Abans de la fàbrica trobem una representació del treball manufacturer i la seva organització anterior a la industrialització. El rei cotó està dedicat a les noves fibres que es van imposar, des de principis segle XIX, a les fibres tradicionals. La fàbrica és l'espai de treball on es van concentrar els obrers i les màquines mogudes amb energia hidràulica. La màquina, imparable explica el triomf de la mecanització, on veurem diverses màquines cotoneres (carda, metxera, contínua de filar) construïdes per l'empresa Serra SA de Manlleu. I, per acabar, el fil, el producte acabat, s'integra dins una ambientació que reprodueix l'espai fabril.L

ELS EMBARRATS EN MOVIMENT
L’espectacular posada en funcionament d’una de les turbines més antigues del Ter —la turbina Fontaine de 1860— mostra com l’energia hidràulica, mitjançant un sistema de transmissió mecànica (els embarrats), posa en marxa quatre màquines relacionades amb el món de la filatura: un aspi de torçar, una màquina d’omplir rodets, una premsa de madeixes i una màquina de fer cordill, també coneguda com a “ballarina”.

[GALERIA D'IMATGES]

 

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web