Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Visita

>> Exposicions permanents

 

Exposicions del Museu del Ter 

El Museu del Ter disposa de 1500 m2 d'exposicions. Hi ha tres exposicions permanents: "La fàbrica de riu" a la planta baixa (on es pot veure l'espectacular turbina Fontaine en acció posant en marxa els embarrats), "La societat industrial" a la primera planta i "Els rius mediterranis" a la segona, a banda de diversos espais per a exposicions temporals.

A l'exposició "La fàbrica de riu" s'hi destaquen els aspectes històrics del procés d'industrialització al Ter mitjà. Les màquines experimentals ajuden a comprendre el procés de transformació del cotó en fil, així com el canvi que aquestes van suposar a la societat. Al llarg del recorregut també s’hi poden veure els dos espais energètics de què disposava Can Sanglas: la turbina Francis, actualment generant electricitat, i, al soterrani, la turbina Fontaine, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter per l’empresa Planas (1860), actualment restaurada i de nou funcional.

"La societat industrial", fa un recorregut per diferents àmbits en els quals s'hi troben figures d'empresaris i treballadors, la vida quotidiana, la presa de consciència de classe, els conflictes i evidentment els resultats de tota aquesta societat dinàmica. Una mostra de com la industrialització ha transformat el món, Catalunya i, és clar, Manlleu i la conca del Ter.

L'exposició "Els rius mediterranis" inclou un aquari amb els peixos autòctons del Ter mitjà, l'audiovisual "Verns, barbs i cuques de capsa", centrat en la biodiversitat fluvial i panells i vitrines sobre l'espècie humana i la seva interacció amb els rius.

Per a grups de visitants i/o grups d'estudiants de secundària i batxillerat s'ofereixen visites guiades a les exposicions permanents.

 

LA FÀBRICA DE RIU - Exposició permanent


La fàbrica de riu forma part del paisatge de les nostres conques fluvials i ha esdevingut un dels elements característics de la industrialització a Catalunya. L’espectacular posada en funcionament d’una de les turbines més antigues del Ter mostra en viu com l’energia hidràulica, a través d'un sistema de transmissió mecànica (els embarrats), posa en marxa les màquines de filatura. 
 

LA SOCIETAT INDUSTRIAL - Exposició permanent


Aquí presentem les profundes transformacions socials que el procés industrialitzador va produir al Ter mitjà. L’aparició de nous protagonistes (els obrers i els empresaris); les noves formes de vida quotidiana vinculades al treball a la fàbrica o a la colònica; la presa de consciència de classe dels nous grups socials i les seves estratègies d’organització...
 

ELS RIUS MEDITERRANIS - Exposició permanent


Aquí es fa un recorregut pels paisatges, la hidrologia, l'ecologia, el patrimoni natural, els aspectes sociambientals i la gestió sostenible dels cursos fluvials mediterranis. Hi ha un aquari amb els valors ecològics del riu i on es poden observar en viu tres espècies de peix: el barb de muntanya, la bagra i l'anguila. Grans i petits podran descobrir de forma didàctica l'estat de salut del riu.
 

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l┤1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web