Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Educació

>> RECURSOS EDUCATIUS

RECURSOS educatiUs

El Museu del Ter ofereix una sèrie de materials i recursos educatius que poden ajudar a complementar les activitats dutes a terme al museu. Amb això es pretén facilitar l'estudi i comprensió dels rius des de diferents punts de vista, tant des de la vesant més naturalista com des del patrimoni cultural i industrial.

 

MATERIALS DIDÀCTICS

Quadern didàctic "Coneix el riu"

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu del Ter ha elaborat el quadern didàctic "Coneix el riu" del mestre i de l'alumne amb informació i activitats complementàries als tallers d'educació ambiental que porta a terme. Pretén ser una eina de treball on s'hi recull informació i activitats sobre el riu i la seva conca, la biodiversitat fluvial, els problemes del riu, els peixos i la connectivitats fluvial, el circuit urbà de l'aigua, etc. 

 

                            

QUADERN DEL MESTRE                                                                         QUADERN DE L'ALUMNE

[Torna a dalt.]


 

Quadern didàctic "El Museu Industrial del Ter"

El quadern del Museu Industrial del Ter forma part de la col·lecció dels Quaderns de Didàctica i Difusió del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Pretén ser una eina de treball i de divulgació on s'hi recull informació sobre el procés d'industrialització del tram mitjà del riu Ter. La fàbrica cotonera de Can Sanglas (seu del Museu del Ter), el canal industrial de Manlleu, l'aprofitament de l'energia hidràulica del Ter, el procés complert de la filatura de cotó, les colònies i fàbriques de riu del Ter mitjà, la colònia de Borgonyà, i les conseqüències socials de la industrialització.

 

 

 

[Torna a dalt.]


 

Espais web

Coneix el riu

Aquest és un espai on hi trobareu un conjunt de recursos per estudiar i entendre el riu des de diferents punts de vista.

D'una banda podreu descarregar-vos la publicació l'Enigma del Ter.

Podeu trobar informació sobre els Ocells de riu (els seus cants, quins hi podeu veure al llarg de l'any, etc.). També hi trobareu informació sobre els Peixos de riu i les seves migracions. Aquesta informació s'ha recollit en dos tríptics descarregables: un centrat en els Peixos de riu i un altre sobre els Ocells de riu .

Finalment, us podeu descarregar una Audioguia que us permetrà fer un recorregut a la vora del riu i us donarà informació per conèixer, identificar i valorar els elements més característics dels ecosistemes fluvials.

 [Torna a dalt.]Engegueu la fàbrica

Un videojoc didàctic per descobrir els secrets de la tecnologia hidràulica i com es mouen els embarrats a través de la turbina Fontaine. Amb aquest viatge us posareu a la pell d’un treballador d’una de les primeres fàbriques de riu de Manlleu en plena eclosió de la indústria tèxtil.[Torna a dalt.]Estalviem aigua

Espai web amb informació sobre l'aigua al món, el consum d'aigua, el cicle urbà de l'aigua, amb consells d'estalvi d'aigua, etc. Aquests continguts es complementen amb fitxes didàctiques que es poden descarregar i treballar aquests continguts a casa o a l'escola.

 

 

 

 

 

 

 
 

[Torna a dalt.]Riberes del Ter

És un espai dedicat al projecte de custòdia i restauració fluvial Riberes del Ter, en el qual s'hi recullen, de manera actualitzada, les actuacions que van duent a terme a les riberes del riu Ter entre Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu, en el marc d'aquest projectes. De manera resumida s'hi descriu també els projectes de seguiment i recerca associats a aquests espais i alguns resultats que se n'han anat treient.  


[Torna a dalt.]


 

Publicacions

L'anguila i el seu espectacular viatge transoceànic

Conte de sensibilització ambiental adreçat a petits i grans. Pren com a fil conductor el cicle de vida de l'anguila i dóna a conèixer, a fons, la vida aquàtica i les seves problemàtiques: la pesca, la contaminació de rius i rieres, els problemes de connectivitat, etc.

Us el podeu descarregar clicantaquí.

 

 

  

[Torna a dalt.]

 


  

L'enigma del Ter

Itinerari autoguiat que permet fer un recorregut al llarg del passeig del Ter de Manlleu a través d'una historieta còmica. Voleu ajudar l'Anna, en Toni, la Clàudia, en Miquel i en Rashid a resoldre l'Enigma del Ter?.

 

 

Torna a dalt.]


 

itineraris vora riu

Meandres i illes de les Gambires i Gallifa

Aquest itinerari permet conèixer un espai fluvial de gran interès ecològic. S'hi poden interpretar els canvis en el paisatge fluvial, d'on ve l'aigua de la font del Peretó, entre d'altres. Arriba fins arran de riu on s'hi poden veure les espècies més característiques de plantes i animals.

Us recomanem que porteu binocles i calçat adequat!


[Torna a dalt.]Meandre del Despujol

Aquest itinerari naturalístic permet fer una passejada a la vora del riu, un espai on hi conviuen elements d'un gran valor natural amb l'activitat humana. Al final del recorregut hi ha un aguait per a ocells des d'on es pot observar una magnífica colònia d'ocells ardeids, situada a Espadamala de Baix, a l'altra banda del riu.


[Torna a dalt.]Un passeig per les Riberes del Ter

Aquest recorregut, d'uns set quilòmetres a la vora del riu Ter, permet contemplar una gran diversitat d'ambients fluvials, formacions geològiques, meandres, illes, braços i basses temporanis que el riu Ter va dibuixant a la plana de Vic. Al llarg d'aquest trajecte, hi ha diversos punts d'observació de fauna del riu, sobretot d'ocells.


[Torna a dalt.]


 

Torrent i Pantà de Garet 

Arrel del projecte de custòdia i restauració fluvial que el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis porta a terme en aquest espai, s'ha elaborat un recorregut que permet descobrir els valors naturals del torrent i el pantà i conèixer les actuacions que s'han dut a terme els darrers anys.

 

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l´1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d´11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright © Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web