fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  ESTAT ECOLÒGIC DELS CURSOS FLUVIALS DE LA COMARCA D’OSONA. ANY 2013

ESTAT ECOLÒGIC DELS CURSOS FLUVIALS DE LA COMARCA D’OSONA. ANY 2013

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter ha dut a terme, com ha anat fet des del 2002, l’avaluació de l’estat ecològic dels rius i rieres de la comarca d’Osona. El 2013 s’ha basat en el mostreig d’un total de 8 localitats de la comarca d’Osona, a les conques del Ter (rius Ter, Gurri, Meder) i del Llobregat (riera de la Gavarresa) i en dues campanyes –una de primavera i l’altra d’estiu-.

Aquesta avaluació de l’estat ecològic comporta mesurar el cabal i diversos paràmetres fisicoquímics de l’aigua, i determinar la qualitat de l’hàbitat fluvial i el bosc de ribera i la qualitat biològica de l’aigua (fent servir els macroinvertebrats aquàtics: escarabats, cargolins d’aigua, sabaters, cuques de capsa, entre d’altres animalons). El seguiment de 2013 s’ha dut a terme amb la col·laboració del laboratori de Depuradores d’Osona, SL a l’EDAR de Vic, per encàrrec de l’Ajuntament de Vic i amb el suport de l’Ajuntament de Manlleu.

Resumidament, l’estat ecològic dels punts mostrejats l’any 2013, ha donat valors relativament bons tant a la primavera com a l’estiu. De totes maneres, els rius Gurri i Meder presenten una sèrie de disfuncions per millorar, com són l’endegament excessiu del tram urbà del Meder, algun abocament puntual d’aigua residual procedent de col·lectors i clavegueram, i l’excés de nutrients a l’aigua d’origen agrari. Al Ter, les problemàtiques principals són la manca de bosc de ribera, la discontinuïtat de cabals i alguns abocaments d’aigües residuals sense tractar. A la riera Gavarresa aigua amunt del pantà d’Olost es detecta un excés de nutrients d’origen domèstic i agrari.

FES UN COMENTARI