fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  NOVÈ 2a. Docusèrie i teatre en memòria dels pisos de can Garcia

NOVÈ 2a. Docusèrie i teatre en memòria dels pisos de can Garcia

Estrena el 12 de novembre a les 22:00 a youtube i El 9TV
L’enderrocament proper dels simbòlics pisos de can Garcia a Manlleu està en l’origen Novè 2a.
És una producció conjunta del Museu del Ter i CorCia Teatre amb direcció i guió de Joan Roura, realització de Xef Vila i amb música de Roger Usart.
Novè 2a és una sèrie audiovisual que s’emetrà al canal de youtube del Museu del Ter i El9TV i un projecte teatral en resposta a les limitacions de la còvid-19.

Des de finals dels cinquanta i intensament a partir dels seixanta la puixant indústria catalana, que es recuperava dels rigors de l’autarquia franquista, es va nodrir de la mà d’obra que arribava abundant de la resta de l’Estat, especialment del sud, Andalusia, Extremadura… Les ciutats industrials catalanes van créixer ràpidament impulsades per aquesta nova immigració, que es va trobar amb greus dificultats per aconseguir habitatges dignes, havent de recórrer sovint als barris de barraques o altres modalitats d’habitatge precari.
La resposta a la nova situació va ser la construcció de nous barris, els polígons d’habitatges, operacions urbanístiques sovint especulatives que buscaven construir de forma ràpida i simultània habitatge abundant que en resolgués l’escassetat. Allotjament per a la nova classe obrera a baix cost, en terrenys perifèrics i amb problemes d’integració a la trama urbana tradicional, amb equipaments deficients o inexistents, i sovint de baixa qualitat constructiva.
Aquests nous barris, amb els seus nous habitants i el seu bagatge cultural, van enriquir i transformar la fesomia de les ciutats. La vida, l’activitat cultural i la lluita per la millora de les condicions de vida dels seus habitants hi va bullir durant anys, creant una cultura i forma de vida que ha marcat a generacions de catalans. També ha acompanyat aquests barris l’estigma de classe i de la diferència cultural, o el tòpic de la inseguretat alimentats per la incomprensió de la ciutat tradicional i dels suburbis benestants.
Aquests barris i la seva història són, però, una part indestriable de la memòria de les nostres ciutats dels darrers decennis. Totalment integrats ja en la trama urbana, durant el segle XXI han tornat a acollir nous nouvinguts, procedents ara principalment del Magrib. La vida hi continua exuberant, però també l’estigma, el prejudici i la incomprensió, com la història, es repeteixen.
Els dos blocs de can Garcia, al barri de l’Erm, són a Manlleu el símbol d’aquella època i d’aquest urbanisme. Ja només en queda un d’ells, dominant encara, per poc temps, l’horitzó de la petita ciutat industrial del Ter. Durant els seus 60 anys la vida hi ha florit amb tota la força. A la seva ombra hi han crescut generacions de manlleuenques i manlleuencs, però ara desapareixeran definitivament com a part d’un procés de reforma integral del barri.
Els seus habitants, els que hi van créixer, volen, però, que en conservem el seu testimoniatge d’una època que ha estat la de tants i tantes, a Manlleu i a moltes ciutats industrials com la nostra.
D’aquesta demanda de memòria col·lectiva, expressada al Museu del Ter per l’Associació de veïns del barri de l’Erm, neix Novè 2a. Inicialment va ser concebut com un projecte teatral més del Museu del Ter i CorciaTeatre per representar-se l’estiu de 2020 com una continuació de l’espectacle de l’any 2013 El meu barri, també ambientat en un pis de can Garcia. Una producció que s’afegeix als anteriors projectes: Torn de nit. Crònica negra, Ànimes de batan, El meu barri, l’Aiguat, Bates blaves, 1977, Cafè, coope i puro i Sessió contínua. La covid-19 i el confinament de la primavera de l’any 2020 va fer impossible el programa previst. En aquest moment neix la idea de convertir Novè 2a en un projecte audiovisual, una sèrie de capítols en format de docusèrie, barrejant ficció i testimonis reals sense abandonar la dimensió teatral tradicional, que hem reservat per al darrer i definitiu capítol que es representarà quan les condicions sanitàries ho permetin.
El projecte inclou 5 capítols diferents. En cada un d’ells es fa la presentació d’un dels personatges: en Josep interpretat per en Jordi Arqués, l’Abdellah per en Moha Amazian, en Manuel per en Francesc Pérez, la Fina per l’Anna Presegué i la Montse per la Laia Montforte i es presenta la trama de relacions que tindrà el seu desenllaç en un capítol sisè teatral durant el mes de gener. En previsió de la possibilitat que la crisi sanitària impedeixi el mes de desembre l’activitat teatral amb aforament viable el capítol sisè s’enregistrarà i s’emetrà en format televisiu, reservant el format teatral per l’estiu de 2021. El conjunt inclou també un capítol 0 de presentació del projecte.
El diferents capítols s’emetran en obert al canal de youtube del Museu del Ter i a El 9TV. L’estrena, amb l’emissió del primer capítol, es farà el dijous 12 de novembre a les 22:00h. Els següents capítols s’emetran setmanalment cada dijous a la mateixa hora i quedaran disponibles al canal de youtube del Museu del Ter, a excepció del darrer capítol teatral, que s’emetrà el mes de desembre però només quedarà disponible en obert un cop s’hagi pogut representar en viu, ja sigui el mes de desembre de 2020 o l’estiu de 2021.
“Novè 2a” és una producció conjunta del Museu del Ter i la companyia Corcia Teatre amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Associació de veïns del barri de l’Erm i amb col·laboració de El 9TV. Ha comptat amb la direcció i guió de Joan Roura, la realització de Xef Vila i amb música de Roger Usart.

Fitxa tècnica

Repartiment:
Montse: Laia Montforte
Josep: Jordi Arqués
Abdelah: Moha Amazian
Fina: Anna Presegué
Manuel: Francesc Pérez

Testimonis:
Ángel García
Miquel Casanovas
Pere Casas
Aissa Handoula
Montserrat Llorens
Pere Prat
Cristina Bach

Fons fotogràfics:
Rafael Rueda (Museu del Ter)
Carles Molist (Biblioteca Municipal de Manlleu)

Música:
Roger Usart

Veu en off:
Lluís Soler

Escenografia:
Claudia Serra

Ajudant de direcció:
Anna Presegué

Disseny:
Studi DF

Càmera i realització:
Xef Vila

Guió i direcció:
Joan Roura

Agraïments:
Escola Quatre Vents, Irene Gutiérrez, Andrea Alcalà, Grup de Dones de Manlleu, Margarita Herrero, Núria López i Joan Jiménez.

FES UN COMENTARI