fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  10a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2020

10a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2020

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per desè any consecutiu aquesta mostra amb caràcter multiseu, que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

En aquesta edició hi participaran tretze entitats de la xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (entre aquestes els Museu del Ter) i, com sempre, tindrà un caràcter multiseu. En total es projectaran cinquanta-dos films de temàtica variada durant les trenta-dues sessions que tindran lloc en disset poblacions diferents.

10a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter

El Museu del Ter coordina, per vuitè any consecutiu, la programació de la mostra a la Catalunya central, on també hi participen: el Museu Etnogràfic de Ripoll; l’ajuntament de Folgueroles; el Grup de Recerca Local Fent Memòria de Taradell, així com l’Arxiu Fotogràfic d’aquesta localitat; el Cine Club Vic; el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter i el Museu del Ter amb col·laboració amb l’AFADIP – Associació de famílies pel desenvolupament integral de la persona de Manlleu.

La Mostra de Cinema Etnogràfic, organitzada des del Museu del Ter té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats d’Osona. La Mostra, a banda de la divulgació de documentals actuals (sessions de Folgueroles, Ripoll i Vic), és també una forma de visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic (sessions de Taradell, Roda i Manlleu). En conjunt, una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic audiovisual.
Programa de la 10a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada des del Museu del Ter:

MOSTRA CINEMA ETNOGRÀFIC, 2020. MUSEU DEL TER

Ripoll
Títol: Ripollesos al peu de la impremta. Any 2005. Jordi Mascarella i Rovira. 18’
Data: Divendres 25 de setembre a les 19h
Població i lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça Abat Oliba s/n. Ripoll
Sinopsis:
La impremta ha tingut la seva importància a Ripoll. De la mà de Jordi Mascarella, amb col·laboració amb Florenci Crivillé i Eudald Teixidor repassen mitjançant testimonis, la història d’aquest art a la capital del Ripollès. La sessió comptarà amb la participació del director del documental, Jordi Mascarella i Rovira.

Folgueroles
Títol: “Mans destres. Jaume Bruguera, bosquerol”. Jordi Crusats. Any 2020. 20’.
Data: Divendres dia 9 d’octubre a les 19h
ATENCIÓ: la presentació es farà en línia al canal de youtube del Museu del Ter
Sinopsis:

Jaume Bruguera va néixer a Sant Romà de Sau l’any 1931. Ell mateix es defineix com a home d’oficis de bosc. El documental el mostra anant a bosc, tallant i aplegant brucs per a fer-ne posteriorment en el seu taller les tradicionals escombres. Al final del documental ens ensenya també amb gran habilitat a fer escombres amb una altra planta del bosc, les cabeçudes.

Taradell
Títol: El primer ascens de la UD Taradell a 1a regional. Imatges enregistrades per Joan Reig 15’

Data: Dijous 15 d’octubre
Hora: 19.30h
Població i lloc: Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Ctra. de Balenyà, 101 (Taradell)

Sinopsis: El 27 de maig de 1973 va ser un dia històric per Taradell i pel seu futbol. El primer equip del club aconseguia per primera vegada en la seva història l’ascens a Primera Regional. En el darrer partit necessitava guanyar el Ripoll a domicili i un gran nombre d’aficionats es van desplaçar a la capital ripollesa per donar suport a l’equip. Els blanc-i-blaus, entrenats per Joan Roma, van guanyar per 1 a 3 i després de celebrar el títol de campions al camp, van ser rebuts a Taradell per un gran nombre de seguidors. Joan Reig va enregistrar algunes imatges d’aquell partit i durant la sessió seran comentades per ex-jugadors i directius de la UD Taradell.

Vic
Títol: Rauf. Any 2016. 94’. Baris Kaya, Soner Caner, Turquia.
Data: Dimarts 27 d’octubre
Hora: a les 20.00 hores
Població i lloc: L’Atlàntida. Francesc Maria Mas Ferrer, 4. Vic

Sinopsis:

Rauf és un nen de 9 anys que ha hagut de deixar l´escola i comença a treballar en una fusteria com aprenent. Allà coneix a Zana, de qui s´enamora. Per a conquerir-la, necessita una tela de color rosa. La tasca no serà tan senzilla com sembla en un poble petit cobert de neu al cim d´una muntanya. Rauf suposa el debut dels seus directors. Un film modest, rodat en un entorn paisatgístic únic i protagonitzat per actors no professionals, nadius de la zona. Ens narra una història d´amor entre dos personatges que viuen en un petit poble rural sota el pes d´una guerra eterna

Manlleu
Títol: El Moviment Júnior de Manlleu. Any 2020. A partir de filmacions antigues de Carles Molist. 30’
Data: Dijous 19 de novembre
Hora: a les 18 hores
Població i lloc: Sala de sessions de l’ajuntament de Manlleu. Plaça Bernadí, 6. Manlleu
Sinopsis:
Un dels fotògrafs que millor va captar el Manlleu de la transició va ser en Carles Molist (Manlleu, 1949-1997). Amb la càmera sempre a punt, en Carles va captar amb fotografies i filmacions la quotidianitat d’uns anys que es van iniciar ara fa poc més de 40 anys. Activista cultural i apassionat de la natura, va ser un dels fundadors del Moviment Júnior de Manlleu. Entitat que durant les dècades de 1970 i 1980 va mobilitzar un munt de joves de manlleu en el món del lleure i l’excursionisme. Les filmacions enregistrades pel mateix Carles Molist, seran presentades i comentades per personatges vinculats amb aquest moviment.

Roda de Ter
Títol: Mig segle de la coral Esplai. Any 2020. A partir de filmacions antigues. 20’
Data: Dissabte 28 de novembre
Hora: a les 19 hores
Població i lloc: Sala d’actes del Museu Arqueològic de l’Esquerda. Av. Pere Baurier s/n. 08510 Roda de Ter.
Sinopsis:
Amb motiu del 50è aniversari de la Coral Esplai de Roda de Ter, presentarem els moments més emblemàtics d’aquest grup coral format l’any 1970 i que va estar apadrinat en la seva presentació per la Coral Sant Jordi. La Coral Esplai dirigida pel músic Xavier Baurier va fer concerts arreu de Catalunya i també a l’estranger. El seu darrer concert va tenir lloc l’any 1995. Amb aquest documental, i de la mà del que havia estat director de la coral i gent vinculada a la mateixa, repassarem la seva trajectòria.

FES UN COMENTARI