fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  “Coope Museum”, TEATREdeMUSEU amb l’Institut del Ter

“Coope Museum”, TEATREdeMUSEU amb l’Institut del Ter

En el marc del projecte Magnet, aliances per a l’èxit educatiu, l’Institut del Ter i el Museu del Ter han desenvolupat durant el curs 2017-2018 l’activitat TEATREdeMUSEU. Sorgeix d’una línia d’activitats estable del Museu del Ter i la companyia Corcia Teatre basada en la utilització del llenguatge dramàtic per la difusió del patrimoni que gestiona el museu, i que des de l’any 2005 ha representat la producció de 14 espectacles i visites teatralitzades. En aquesta línia el museu i la companyia produeixen anualment un espectacle sobre temàtiques de la història de Manlleu que es representa les nits d’estiu al Museu del Ter. Els espectacles produïts ha estat els següents: Torn de nit. Crònica negra, Ànimes de Batan, El Meu Barri, L’Aiguat, Bates Blaves i 1977.

L’Institut, en el marc del projecte Magnet d’aliança educativa, s’ha incorporat a aquesta línia de treball del museu amb el desenvolupament del projecte TEATREdeMUSEU, que ha consistit en la creació, muntatge i representació d’un espectacle sobre la història de Manlleu de forma paral·lela i sobre el mateix tema que el que ha produït la companyia per aquest estiu. “Cafè, coope i puro”, de Corcia Teatre, ha tingut, doncs, el contrapunt de “Coope Museum”, l’espectacle creat en el marc d’aquest projecte amb les i els alumnes de l’Institut que ha comptat també amb la direcció de Joan Roura, membre de Corcia Teatre, dramaturg, director i actor.

La història que s’explica a l’obra “Coope Museum” s’origina en el present. La Cooperativa forma part l’any 2018 d’un museu en el qual el director rep a una jove visitant que no coneix la història de la cooperativa. Quan aquesta es queda sola a la sala del museu dedicada a la Cooperativa Mutua de Pa i Queviures les figures humanes que representen diferents escenes (el cafeter, les botigueres i botiguers, els clients i clientes de la cooperativa) prenen vida i s’inicia una interacció de descoberta de la història comparada amb referents del present. A partir d’aquell moment sorgeixen debats sobre la desigualtat de gènere, el treball infantil, l’educació, els canvis socials, etc.

Per veure el vídeo del “CoopeMuseum” podeu trobar-lo clicant aquí.

MAGNETER AMB L’INSTITUT DEL TER

El MAGNETer, en el marc dels projectes Magnet, és un projecte estable d’aliança i d’innovació educativa entre el Museu del Ter i l’Institut del Ter de Manlleu. La relació entre el museu i l’institut es va plantejar amb l’objectiu de lluitar contra l’estigmatització del centre, i es materialitza en un conjunt d’activitats i línees de treball compartides que converteixen al museu en una aula més de l’institut. Està inspirat en el model “Escoles Magnet”, originari dels Estats Units, que pretén revertir la dinàmica de desprestigi dels centres que s’hi acullen a través d’una proposta d’innovació educativa per garantir l’excel·lència i l’equitat amb una visió comunitària i de corresponsabilitat, promovent el treball en equip i les aliances entre professorat, famílies, alumnat i comunitat.

El projecte forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.

Aquí podeu consultar l’informe del projecte en versió pdf.

FES UN COMENTARI