fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  “Nuri Pujol i Isabel Casadevall, bugaderes” cinqué documental del projecte Mans Destres

“Nuri Pujol i Isabel Casadevall, bugaderes” cinqué documental del projecte Mans Destres

L’Isabel Casadevall i la Nuri Pujol van al safareig a rentar la roba. Elles són les protagonistes d’un nou capítol de la sèrie “mans destres” que en aquest cas mostra amb calma, senzillesa i sensibilitat l’ofici i destresa de les dones que acudien als safareigs a rentar la roba.  Un nou capítol de la sèrie “mans destres”, amb guió de Cinto Torrents i realització de Jordi Crusats que es fixen en la destresa i patrimoni gestual de l’ofici de bugaderes.

Projecte “Mans destres”, una etnografia del gest.

Les mans i braços dels humans evolutivament han passat de ser dues extremitats dedicades a la locomoció a estar alliberades d’aquesta funció i amb capacitat  d’interacció amb el medi. Les habilitats de les mans han evolucionat amb sinergia amb les capacitats del cervell acumulant repertoris de memòria gestual transmesos per via cultural a partir de la imitació. Mans destres que realitzen gestos específics amb l’objectiu d’obtenir una determinada transformació de la matèria per fer feines o crear objectes útils per a la supervivència i confort dels grups humans. Les traces manuals s’aprenen en un context social on entren en diàleg els sabers acumulats per generacions amb la reproducció del gest tècnic eficaç en el moment d’aplicar-les. Aquests aprenentatges requereixen de temps i d’una pràctica continuada a partir dels sabers transmesos pels mestres.

El projecte té un format audiovisual, amb la producció d’una sèrie amb capítols monogràfics sobre un ofici o activitat. Les filmacions volen donar la oportunitat a l’espectador de copsar les destreses dels artesans, de la gent que treballa amb les seves mans utilitzant eines manuals, incidint directament sobre la matèria a transformar, acompanyat de les seves explicacions tècniques.

El documental és una idea original de l’antropòleg Jacint Torrents, reconegut especialista en el patrimoni etnològic material i immaterial del món rural osonenc, sobre el que ha realitzat i publicat diversos treballs de recerca i documentació. El guió del documental és també de Jacint Torrents, mentre que la filmació i muntatge ha anat a càrrec del realitzador Jordi Crusats.

Aquest documental és el cinquè capítol de la sèrie “Mans destres. Una etnografia del gest”. El projecte està produït pel Museu del Ter en el marc del programa “Etnologia en xarxa” de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Tant aquest capítol, amb l’Isabel Casadevall i la Nuri Pujol com a protagonistes, com els quatre anteriors: la planxadora Maria Masoliver, el bosquerol Jaume Bruguera,  el cisteller Joan Farré i els ceramistes Pep i Jan Madrenas, els podeu veure aquí, al nostre canal de youtube del Museu del Ter.

FES UN COMENTARI