fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  Presentació del documental “Mans destres. Jaume Bruguera, bosquerol”

Presentació del documental “Mans destres. Jaume Bruguera, bosquerol”

Divendres 9 d’octubre a les 19h es presentarà el documental “Mans destres. Jaume Bruguera, bosquerol”. Inicialment la presentació s’havia de fer al Centre Cultural de Folgueroles en el marc de la Mostra de Cinema Etnogràfic que coordina el Museu del Ter amb un homenatge a en Jaume Bruguera, protagonista del documental. Finalment, amb motiu de la situació actual de crisi sanitària s’ha decidit amb l’ajuntament de Folgueroles ajornar la presentació pública del film i l’homenatge a Jaume Bruguera per futures dates. Es manté, però, la presentació en format en línia al canal de youtube i les xarxes del Museu del Ter el dia l’hora esmentats.

Jaume Bruguera va néixer a Sant Romà de Sau l’any 1930. Ell mateix es defineix com a home d’oficis de bosc. El documental el mostra anant a bosc, tallant i aplegant brucs per a fer-ne posteriorment en el seu taller les tradicionals escombres. Al final del documental ens ensenya també amb gran habilitat a fer escombres amb una altra planta del bosc, les cabeçudes.

El documental és una idea original de l’antropòleg Jacint Torrents, reconegut especialista en el patrimoni etnològic material i immaterial del món rural osonenc, sobre el que ha realitzat i publicat diversos treballs de recerca i documentació. Torrents es també un dels històrics impulsors del projecte Xarxa del Patrimoni Rural – Ecomuseu del Blat a Osona. El guió del documental i la narració també són de Jacint Torrents. La filmació i muntatge del documental ha anat a càrrec del realitzador Jordi Crusats.

Aquest documental és el primer resultat del projecte “Mans destres. Una etnografia del gest”, que es traduirà en una sèrie de documentals que posaran l’accent en la destresa adquirida per les mans d’homes i dones dels oficis més variats de la mà de l’antropòleg Jacint Torrents i amb la realització de Jordi Crusats. El projecte està produït pel Museu del Ter en el marc del programa “Etnologia en xarxa” de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

FES UN COMENTARI