fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  Sortides Naturalistes a Osona 2024

Sortides Naturalistes a Osona 2024

L’objectiu de les activitats programades, gratuïtes i obertes a tothom, és descobrir els sistemes naturals i conèixer la fauna i la flora de la comarca d’Osona.

L’organització va a càrrec del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, el Museu del Ter i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN.

Divendres 15 de març es farà la xerrada inaugural sobre el món de les orquídies, de la mà del naturalista i fotògraf de la natura David Vilasís.

El programa Sortides Naturalistes Osona 2024 ofereix un total de 14 activitats, de caràcter gratuït i obertes a tothom, que permetran un any més donar a conèixer l’entorn de la comarca, amb la seva flora i fauna. L’esdeveniment, que s’estendrà des d’aquest mes de març fins al desembre, està organitzat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN.

Entre les activitats previstes hi ha xerrades, tallers i sortides de camp. El tret de sortida serà aquest divendres 15 de març, a les 19 h, amb la xerrada inaugural “Les orquídies a Catalunya”, a càrrec del naturalista i fotògraf de natura Davíd Vilasís. En aquesta conferència, Vilasís ens endinsarà en el món de les orquídies i ens mostrarà imatges de les orquídies més representatives dels sistemes naturals catalans. Aquesta sessió tindrà un format híbrid, es podrà seguir de manera presencial al Museu del Ter de Manlleu i també en línia en directe al canal de YouTube del Museu del Ter.

La següent activitat serà l’endemà, el dissabte 16 de març, quan començaran les sortides a l’exterior amb un anellament científic d’ocells a la desembocadura del riu Sorreigs al Ter. En aquesta jornada d’anellament, que es farà a partir de les 9 h, s’ensenyarà com identificar els ocells, com manipular-los i estudiar-los.

Sortides de flora i fauna

Del programa d’enguany, destaca la sortida de camp “Seguint els rastres i senyals de mamífers i ocells” per observar i reconèixer els rastres i senyals de mamífers i ocells, el 14 de desembre a càrrec del naturalista Joan Culí. També es repetirà la jornada Bioblitz Osona, que aquest any es portarà a terme al Lluçanès, a la finca El Parés de Sant Boi de Lluçanès, el 4 de maig, on especialistes en diversos grups de flora i fauna, acompanyats per voluntaris, intentaran descobrir la biodiversitat que acull aquest espai natural.

A més, també hi haurà una sortida de descoberta geològica als xaragalls de Santa Eulàlia de Riuprimer, i diverses jornades temàtiques centrades en els peixos, les papallones, les libèl·lules, els bolets i la nit dels ratpenats. El taller “Busquem petits geòlegs”, per a infants de 7 a 12 anys, la sortida de descoberta geològica a l’entorn del castell de Taradell i la celebració del Dia Mundial dels Ocells (5 d’octubre) completen les Sortides Naturalistes a Osona 2024.

Podeu consultar el programa sencer de les Sortides Naturalistes 2024 en aquest enllaç. Per participar a les activitats cal fer una inscripció prèvia mitjançant l’Agenda del Museu del Ter.

Les Sortides Naturalistes d’Osona compten amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, Geòleg.cat, el Taller de Geologia, la Societat Catalana de Lepidopterologia, el Parc del Castell de Montesquiu i els Ajuntaments implicats a les zones de realització de les sortides.

FES UN COMENTARI