fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  “Teresa Mayol, teixidora”, el sisè documental del projecte “Mans destres”

“Teresa Mayol, teixidora”, el sisè documental del projecte “Mans destres”

La protagonista del documental és la Teresa Mayol, teixidora de vocació i autodidacta. 

El guió del documental és de Jacint Torrents, i la filmació i muntatge del realitzador Jordi Crusats.

El projecte està produït pel Museu del Ter en el marc del programa “Etnologia en xarxa” de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

La presentació es va fer el divendres 21 de juliol a l’espai Joan Font de Rupit.

Teresa Mayol ha dedicat una vida a l’art de teixir. Teixidora de vocació, autodidacta, amb la seves mans i el seu teler ha teixit peces artesanals i també una extensa obra artística que ha estat exposada en diferents sales. Assentada fa molts anys a Ca la Peona (Rupit), la Teresa és la protagonista d’un nou capítol de la sèrie “mans destres”, amb guió de Cinto Torrents i realització de Jordi Crusats.

La presentació d’aquest documental era la primera activitat de la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. En la qual el Museu hi participa per onzè any consecutiu amb una programació amb una clara voluntat territorial. Aquest any, durant la tardor estan previstes diferents sessions a Manlleu, Vic, Torelló, Roda de Ter i Taradell. Aquesta primera sessió es va fer el divendres 21 de juliol a l’espai Joan Font de Rupit i és dins la programació de “L’estiu és viu a Rupit i Pruit”.

Projecte “Mans destres”, una etnografia del gest.

Les mans i braços dels humans evolutivament han passat de ser dues extremitats dedicades a la locomoció a estar alliberades d’aquesta funció i amb capacitat  d’interacció amb el medi. Les habilitats de les mans han evolucionat amb sinergia amb les capacitats del cervell acumulant repertoris de memòria gestual transmesos per via cultural a partir de la imitació. Mans destres que realitzen gestos específics amb l’objectiu d’obtenir una determinada transformació de la matèria per fer feines o crear objectes útils per a la supervivència i confort dels grups humans. Les traces manuals s’aprenen en un context social on entren en diàleg els sabers acumulats per generacions amb la reproducció del gest tècnic eficaç en el moment d’aplicar-les. Aquests aprenentatges requereixen de temps i d’una pràctica continuada a partir dels sabers transmesos pels mestres.

El projecte té un format audiovisual, amb la producció d’una sèrie amb capítols monogràfics sobre un ofici o activitat. Les filmacions volen donar la oportunitat a l’espectador de copsar les destreses dels artesans, de la gent que treballa amb les seves mans utilitzant eines manuals, incidint directament sobre la matèria a transformar, acompanyat de les seves explicacions tècniques.

Sisè capítol de la sèrie “Mans destres”

El documental és una idea original de l’antropòleg Jacint Torrents, reconegut especialista en el patrimoni etnològic material i immaterial del món rural osonenc, sobre el que ha realitzat i publicat diversos treballs de recerca i documentació. El guió del documental és també de Jacint Torrents, mentre que la filmació i muntatge ha anat a càrrec del realitzador Jordi Crusats.

Aquest documental és el sisè capítol de la sèrie “Mans destres. Una etnografia del gest”. El projecte està produït pel Museu del Ter en el marc del programa “Etnologia en xarxa” de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Tant aquest capítol dedicat a la Teresa Mayol, teixidora com els cinc anteriors: la Nuri Pujol i l’Isabel Casadevall, bugades, els ceramistes Pep i Jan Madrenes, la planxadora Maria Masoliver, el bosquerol Jaume Bruguera i el cisteller Joan Farré, es poden veure al canal de youtube del Museu del Ter.

FES UN COMENTARI