Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter

Museu

>> Arxiu de notÝcies

La recuperaciˇ de la mem˛ria hist˛rica a Osona

[La recuperaciˇ de la mem˛ria hist˛rica a Osona]

La jornada “La recuperació de la memòria històrica a Osona” vol donar la veu a totes aquelles persones, grups i entitats que preserven, estudien i difonen el llegat dels qui van viure la Guerra Civil i el franquisme. Amb l'objectiu de no oblidar i conèixer la veritat dels homes i les dones, molts d’ells nens i nenes aleshores, que van veure pertorbat el seu projecte de vida, i a vegades, tallat de soca-rel.

A tot arreu del territori hi ha un formigueig de gent que hi treballa. Sortosament, la societat civil està organitzada. Proliferen els grups que s’organitzen per a la recuperació de la memòria històrica. Al seu torn, l’administració –depenent del seu nivell i àmbit- propicia i entrebanca alhora. Per això vol delimitar i conèixer la seva responsabilitat. El professor Borja de Riquer ajudarà a conèixer les polítiques de la memòria a Espanya.

Òmnium Cultural, el Museu del Ter, el Patronat d’Estudis Osonencs, l’Ateneu de Vic i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, amb el suport del Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya s'han coordinat per fer d’altaveu d’aquelles persones que de forma individual o en equip, des d’un vessant més científic o més divulgatiu, estan treballant per a la recuperació de la memòria històrica a Osona. Es volen conèixer experiències locals i comarcals, esdevenir un lloc de trobada i contribuir a la seva difusió. És important i de justícia tancar el relat incomplet del passat si volem mirar endavant. I és urgent, perquè la memòria dels que van viure la Guerra Civil (1936-1939) i el Franquisme(1939-1975) s’apaga.

La conferència inaugural “Les polítiques de la memòria a l’Espanya democràtica: limitacions i insuficiències”, serà a càrrec de Borja de Riquer, professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, presentat per Gerard Corbella, cap de l’Àrea de Continguts del Memorial Democràtic.

                  PROGRAMA DIVENDRES 26 DE MAIG

17.00 h        

 Presentació de les jornades i les activitats paral·leles, a càrrec d’Alfred Verdaguer, president d’Òmnium Osona, i de Santi Ponce, historiador, professor de la UVic-UCC i membre de la Comissió Organitzadora.

17.10 h

 Conferència inaugural “Les polítiques de la memòria a l’Espanya democràtica: limitacions i insuficiències”, a càrrec de Borja de Riquer, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Presentació: Gerard Corbella, cap  de l’Àrea de Continguts del Memorial Democràtic.
18.00 h  Pausa-cafè i visita comentada de l’exposició temporal “Exilis, fronteres i desarrelaments”.

18.30 h

 Taula d’experiències i debat. Moderador: Pere Casas (Museu del Ter)

 Entitats convidades:

- “Projecte de recerca o divulgació Tots els Noms (el Penedès 1031-1979)”, a càrrec de Ramon Arnabat, professor de la Universitat Rovira i Virgili.
- “La importància dels dietaris de la Guerra Civil”, a càrrec de Xavier Cateura, Patronat d’Estudis Osonencs.
- “L’aeròdrom de Vilatorta”, a càrrec de Cris Suñén, historiadora i responsable de la gestió de l’aeròdrom de Vilatorta.
- “Lluites compartides”, a càrrec de Berta Rierola, Òmnium Cultural.
- “Com ens podem creure la memòria”, a càrrec de Jaume Ayats, del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona.
- "Guerra i repressió a Prats de Lluçanès" a càrrec de Roser Reixach, antropòloga i Anna Gorchs, periodista.

20 h a 20.30h  

 Debat i conclusions

                 DADES BÀSIQUES

Dia      

 Divendres 26 de maig de 2017

Hora

 de les 17 a les 20.30 h
Lloc    a la Sala dels Mecenes de Casa Convalescència. C. del Dr. Eduard Junyent, 1. 08500 Vic

Preu

 gratuïta

Inscripció 

 ogc@uvic.cat  (aforament limitat)

 

 

 

17/05/2017
facebook   delicious   la tafanera   yahoo

Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14h
De l┤1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres
d┤11 a 14 h i de 17 a 20h
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h

Tancat: l'1 de gener
i els dies 25 i 26 de desembre

patrocinadors
Passeig del Ter, 2_08560 Manlleu (Osona) | Tel. 93 851 51 76 | Copyright ę Museu del Ter, 2012 | Afegir a preferits | Contactar
mapa de la web