fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  Exposició temporal: “Sardanes a Manlleu, una història de cultura i lleure”

Exposició temporal: “Sardanes a Manlleu, una història de cultura i lleure”

Enguany es compleixen noranta anys de la fundació, l’any 1929, de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca. Des de finals del segle XIX a Manlleu les sardanes gaudien del favor popular, com ho demostra la intensa activitat sardanista documentada a la ciutat en les dècades anteriors a la fundació de l’Agrupació. Però no sempre s’havien ballat sardanes a Manlleu. Les modernes sardanes llargues van néixer a l’Empordà en la primera meitat del segle XIX, i des de finals del segle es van estendre impulsades
pel catalanisme cultural i polític.

Durant el segle XX la sardana ha estat un espai central de socialització i lleure populars, present en totes les festes. I ha estat, sovint, una escletxa de reivindicació de la cultura catalana, especialment en aquells moments en els quals aquesta va haver de resistir la repressió dels règims dictatorials del segle XX a Espanya. A més de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, vint colles, des de les Flors Camperoles, fins a les actuals colles Encís i 1714, han fet viure les sardanes a la ciutat i han portat el nom de Manlleu per tot Catalunya. Manlleu ha produït també músics, autors de nombroses sardanes, i almenys set cobles o orquestres manlleuenques han interpretat habitualment sardanes.

L’exposició, amb motiu de la celebració de l’aniversari de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, proposa un viatge pels més de cent anys d’història de la sardana a Manlleu. Està composta per més de 300 imatges provinents de diferents fons fotogràfics: l’arxiu Valls, el de l’Abans, d’en Jaume Salarich, Carles Molist i sobretot d’imatges provinents del taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria de la sardana a Manlleu”. El taller es va fer des del febrer fins al maig i es van digitalitzar un gran nombre d’imatges, moltes de les quals es poden veure. La mostra també s’acompanya de material audiovisual i de sardanes de compositors manlleuencs.

També s’han programat altres actes al voltant de la sardana, el primer d’ells tindrà lloc el dijous 4 de juliol a les 19.30h. El Tenora i compositor Jordi Molina i el director del Museu de la Mediterrània Gerard Cruset presentaran al Museu el projecte “Fer de músic”. Un treball de recuperació, preservació i divulgació, a través d’enregistraments i documentació manuscrita i fotogràfica, de la memòria dels músics històrics vinculats al món de la sardana i les cobles-orquestres de Catalunya.

La inauguració de l’exposició es va fer el divendres 28 de juny a les 20h  i va comptar amb la cobla els Lluïsos de Taradell que van inaugurar la mostra repetint les sardanes de la primera audició de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca de l’any 1929.

L’exposició es podrà veure del 28 de juny fins al 15 de setembre, de dimarts a divendres d’11 a 14h i de 17 a 20h, els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

 

COMENTARIIS

  • 12 juliol, 2019
    reply

    BERTHA CUBERO SÁNCHEZ

    Bona tarda voldria informació sobre si hi ha la possibilitat de visitar el museu el 10 de setembre a les 11:00 amb un grup aproximat de 15 residents del Casal de la Santa Creu de l’Esquirol. Seria una visita adaptada com em fet altres vegades amb gent molt fràgil que necesiten fer recorregut alguns amb cadires de roda i tenir cadires per seure a aquells que van amb caminadors.

    Desconec si l’activitat és gratuita i agrariem que ens confirmesiu si hi ha la possibilitat de venir per preparar la programació que tenim al Casal.

    Moltes gràcies atentament;

    Bertha Cubero

FES UN COMENTARI