fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  Sortides Naturalistes a Osona 2023

Sortides Naturalistes a Osona 2023

L’objectiu dels actes que s’han programat, gratuïts i oberts a tothom, és descobrir els sistemes naturals i conèixer la fauna i la flora de la comarca d’Osona.

L’organització va a càrrec del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, el Museu del Ter i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN.

Aquest divendres, 17 de març, tindrà lloc la xerrada inaugural, sobre la recent troballa fòssil d’un sireni a Folgueroles.

Consulteu aquí tot el programa de les sortides naturalistes a Osona 2023

El programa Sortides Naturalistes Osona 2023 ofereix un total de 19 activitats, de caràcter gratuït i obertes a tothom, que permetran un any més donar a conèixer l’entorn de la comarca, amb la seva flora i fauna. L’esdeveniment, que s’estendrà des d’aquest mes de març fins al novembre, està organitzat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN.

Entre les activitats previstes hi ha xerrades, tallers i sortides a la natura. El tret de sortida serà aquest divendres 17 de març, a les 19 h, amb la xerrada inaugural “Una costella de sireni de Folgueroles: què hi fa un dugong a la Plana de Vic?”, a càrrec del geòleg Jordi Vilà i l’enginyer Josep Biosca. En aquesta conferència es donarà a conèixer la troballa paleontològica d’aquest mamífer marí feta recentment a Folgueroles. Es tracta d’una costella que pertany a un individu de l’ordre dels sirenis que va viure al mar tropical de l’eocè, a l’actual Catalunya Central, ara fa entre 48 i 37 milions d’anys. Aquesta sessió tindrà un format híbrid, es podrà seguir de manera presencial al Museu del Ter de Manlleu i també en línia en directe al canal de YouTube del Museu del Ter.

La següent activitat serà diumenge, 19 de març, quan començaran les sortides a l’exterior amb un anellament científic d’ocells als nous aiguamolls de les Casasses de Vic. En aquesta jornada d’anellament, que es farà a partir de les 9 h, s’ensenyarà com identificar els ocells, com manipular-los i com s’estudien, entre altres.

Sortides de flora i fauna a Osona

Del programa d’enguany destaca una sortida de camp per observar i conèixer rèptils al Parc del Castell de Montesquiu, el 3 de juny, a càrrec de l’herpetòleg Fernando Loras. Després de la bona acollida que va tenir l’any passat, el 29 d’abril es reeditarà “Els sons de la natura”, un taller per identificar i enregistrar els cants dels ocells i altres sons de la natura amb la biòlega Eloïsa Matheu. També es repetirà la jornada Bioblitz Osona, que aquest any es portarà a terme al Castell d’en Planes de Vic, el 6 de maig, on especialistes en diversos grups de flora i fauna, acompanyats per voluntaris, intentaran conèixer la biodiversitat que acull aquest espai natural urbà.

Altres propostes són una sortida de descoberta geològica als xaragalls de Santa Eulàlia de Riuprimer, i diverses jornades temàtiques centrades les orquídies, els amfibis, la flora i la vegetació de ribera, les papallones, les papallones nocturnes, les libèl·lules, els grills i els saltamartins, els bolets i la nit dels ratpenats. El taller “Busquem petits geòlegs”, per a infants de 7 a 12 anys; la sortida de descoberta geològica a l’entorn de Rupit i Sant Joan de Fàbregas i la celebració del Dia Mundial dels Ocells (7 d’octubre) completen les Sortides Naturalistes a Osona 2023. El programa es clourà el 4 de novembre amb la sessió “Descobrim el que trepitgem”, que consistirà en una passejada d’uns 5 quilòmetres pels meandres del Ter.

Podeu consultar el programa sencer de les Sortides Naturalistes 2023 en aquest enllaç. Per participar a les activitats cal fer una inscripció prèvia mitjançant l’agenda del Museu del Ter.

Les Sortides Naturalistes d’Osona compten amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, Geòleg.cat, el Taller de Geologia, la Societat Catalana de Lepidopterologia, el Parc de Montesquiu i els Ajuntaments implicats a les zones de realització de les sortides.

FES UN COMENTARI